Strona: Publikacja w Applied Physics Letters / Politechnika Rzeszowska

Publikacja w Applied Physics Letters

2021-12-22
, red.  Bartosz Kowal
Logo

W ramach zadania nr 8 w projekcie Regionalne Centrum Doskonałości Automatyki i Robotyki, Informatyki, Elektrotechniki, Elektroniki oraz Telekomunikacji Politechniki Rzeszowskiej przeprowadzono prace naukowo-badawcze, których wyniki zostały opublikowane w czasopiśmie Applied Physics Letters (IF: 3.791, 100 pkt MNiSW): https://aip.scitation.org/doi/full/10.1063/5.0054498

Łukasz Ciura,  Agata Jasik, Krzysztof Czuba, Impact of conductivity type change in InAs/GaSb superlattice on low frequency noise of photoconductive long-wavelength infrared detectors., Appl. Phys. Lett. 118, 263501 (2021); https://doi.org/10.1063/5.0054498

Abstrakt:
Niniejszy list koncentruje się na właściwościach szumu 1/f supersieci InAs/GaSb (SL), która jest obiecującym materiałem do wykrywania promieniowania podczerwonego i stanowi jedną z alternatyw dla dobrze znanego materiału HgCdTe w postaci masowej. Materiał InAs/GaSb SL zmienia typ przewodnictwa w temperaturze T ≈ 190 K, co zostało skorelowane ze zmierzonym szumem 1/f. Wykazano, że szum 1/f pochodzi z fluktuacji rezystancji liniowych źródeł szumu. Zgodnie z modelami transportu elektronicznego i szumu 1/f, obserwowany szum 1/f jest związany ze składową przewodnictwa dziur, a nie ze składową przewodnictwa elektronów, która jest nieobecna lub co najmniej niemierzalna, mimo że przewodnictwo elektronów rządzi całkowitym przewodnictwem InAs/GaSb SL. W obszarze wysokich temperatur szum 1/f InAs/GaSb SL jest znacznie mniejszy niż InAs/InAsSb SL. Wyniki wskazują na przewagę materiału InAs/GaSb SL nad InAs/InAsSb SL w przypadku fotoprzewodzących detektorów podczerwieni pracujących w temperaturze pokojowej.

Powrót do listy aktualności

Baner dolny z logami

 

Nasze serwisy używają informacji zapisanych w plikach cookies. Korzystając z serwisu wyrażasz zgodę na używanie plików cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki, które możesz zmienić w dowolnej chwili. Więcej informacji odnośnie plików cookies.

Akceptuję