Strona: Publikacja w Energies / Politechnika Rzeszowska

Publikacja w Energies

2021-12-09
, red.  Bartosz Kowal
Logo Energies

W ramach zadania nr 2 w projekcie Regionalne Centrum Doskonałości Automatyki i Robotyki, Informatyki, Elektrotechniki, Elektroniki oraz Telekomunikacji Politechniki Rzeszowskiej przeprowadzono prace naukowo-badawcze, których wyniki zostały opublikowane w czasopiśmie Energies (IF: 3.004, 140 pkt MNiSW): https://www.mdpi.com/1996-1073/14/22/7719

Dymora, P.; Mazurek, M.; Smalara, K., Modeling and Fault Tolerance Analysis of ZigBee Protocol in IoT Networks. Energies 2021, 14(24), 8264; https://doi.org/10.3390/en14248264

Abstrakt:

W artykule przedstawiono istotę prac IoT (Internet of Things) i wyzwania projektowe, omówiono zasady jego działania oraz przedstawiono koncepcje rozwoju IoT. WSN (Wireless Sensor Network) została szczegółowo scharakteryzowana jako niezbędny składnik infrastruktury IoT. Różne błędy, które mogą wystąpić na wszystkich poziomach architektury IoT, takich jak węzły czujników, siłowniki, łącza sieciowe, a także komponenty przetwarzania i przechowywania, wyraźnie pokazują, że odporność na błędy (FT) stała się kluczową kwestią dla systemów IoT. Prawidłowo zastosowany algorytm routingu ma bezpośredni wpływ na zużycie energii przez czujniki, co w skrajnych przypadkach jest powodem wyłączania się węzłów z powodu degradacji baterii. Aby zbadać odporność na błędy infrastruktury IoT, stworzono topologię sieci ZigBee i symulowano różne scenariusze awarii węzłów. Ponadto przedstawione wyniki pokazały wpływ i znaczenie wyboru właściwego schematu routingu, w oparciu o korelację przepustowości do liczby odrzuconych pakietów, a także proporcjonalność wartości ruchu zarządzania do drugiego, w tym współczynnika odrzuconych pakietów.

Powrót do listy aktualności

Baner dolny z logami

 

Nasze serwisy używają informacji zapisanych w plikach cookies. Korzystając z serwisu wyrażasz zgodę na używanie plików cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki, które możesz zmienić w dowolnej chwili. Więcej informacji odnośnie plików cookies.

Akceptuję