Strona: Publikacja w "Sensors" / Politechnika Rzeszowska

Publikacja w "Sensors"

2023-11-24
, red.  Bartosz Kowal
Logo: Mdpi Sensors

W ramach projektu RID przeprowadzono prace naukowo-badawcze, których wyniki zostały opublikowane w czasopiśmie Sensors (obecna punktacja ministerialna to 100 pkt).

Paszkiewicz, A.; Piecuch, G.; Żabiński, T.; Bolanowski, M.; Salach, M.; Rączka, D. Estimation of Tool Life in the Milling Process—Testing Regression Models. Sensors 2023, 23, 9346. https://doi.org/10.3390/s23239346

Abstrakt:

W artykule przedstawiono próbę identyfikacji odpowiedniego modelu regresyjnego do szacowania trwałości narzędzia skrawającego w procesie frezowania na podstawie analizy parametrów R2 tych modeli. Praca oparta jest na własnych eksperymentach i zgromadzonej bazie danych (którą udostępniamy do dalszego wykorzystania). W badaniu wykorzystano frezarkę Haas VF-1 wyposażoną w czujniki drgań i opartą na kolektorze danych PLC Beckhoff. Ze względu na to, że dane z czujników mają charakter ciągły, a także w celu uwzględnienia zależności między nimi, zastosowano modele regresji. W trakcie prac przetestowano regresję wektorów nośnych (SVR), drzewa decyzyjne i sieci neuronowe. Uzyskane wyniki pokazują, że najlepsze wyniki predykcji z najniższymi wartościami błędów uzyskano dla dwuwymiarowych sieci neuronowych przy użyciu solwera LBFGS (93,9%).

Bardzo podobne wyniki uzyskano również dla SVR (93,4%). Przeprowadzone badania związane są z realizacją inteligentnego wytwarzania dedykowanego dla Przemysłu 4.0 w zakresie monitorowania procesów produkcyjnych, planowania przestojów serwisowych oraz ograniczania poziomu strat wynikających z uszkodzeń materiałów, półproduktów i narzędzi.

 

Zapraszamy do zapoznania się z artykułem na stronie:

https://www.mdpi.com/1424-8220/23/23/9346

Powrót do listy aktualności

banner-v3.jpg

 

Nasze serwisy używają informacji zapisanych w plikach cookies. Korzystając z serwisu wyrażasz zgodę na używanie plików cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki, które możesz zmienić w dowolnej chwili. Więcej informacji odnośnie plików cookies.

Akceptuję